Total Pageviews

Friday, March 4, 2011

BEST CULT MOVIES

Τι είναι το cult έχω επανειλημμένα αναρωτηθεί. Και που κατέληξα...; Πως τελικά είναι κάτι το υποκειμενικό. Αυτό που στα δικά μου μάτια φαντάζει cult στα δικά σας ίσως είναι κοινότυπο.
Για μένα cult είναι οι εικόνες που τέρπουν με ιδαίτερο τρόπο το σινεφιλικό μάτι, είναι οι ιδιόμορφοι χαρακτήρες που κουβαλούν μια μεγάλη δόση τρέλας , είναι εν τέλει όλα όσα ξεφεύγουν από το σύνηθες και ξαφνιάζουν σινεφιλικά και μη μάτια.
Εγώ επέλεξα κάποιες από τις δικές μου αγαπημένες cult ταινίες δίχως καμία απολύτως σειρά προτίμησης και με ένα μονάχα κριτήριο, το πόσο τις αγαπώ όλες.

ΒRAZIL
O Terry Gilliam επιδίδεται εδώ σε μια σάτιρα που δεν κολλάει πουθενά. Τοποθετεί την ιστορία του στο μέλλον μονάχα για να κάνει τη σάτιρα του ελεύθερος από ταμπού και προκαταλήψεις μιας κοινωνίας σε αποχαύνωση. Η ταινία διαθέτει χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα και ένα βάθος πρωτόγνωρο. Μην τη χάσετε.


STRANGER THAN PARADISE
Mια ταινία για χαμένους παραδείσους, αλλά και ένα εγχειρίδιο για το πως θα βρείτε τον δικό σας. Αργοί ρυθμοί, μια διάθεση έντονα φιλοσοφική, μινιμαλιστικό σκηνικό και παντελής σχεδόν έλλειψη πλοκής συνθέτουν ένα σκηνικό γνήσια cult. Εδώ δεν έχουν σημασία αυτά που ζεις, αλλά αυτά που παραλείπεις να ζεις. Κι ο παράδεισος έρχεται με τον πιο φυσικό κι αυτονόητο τρόπο.


CLERKS
O Kevin Smith και το αριστούργημα του, μια ιστορία αγάπης. Η μοναδική ταινία όπου ο Smith καταφέρνει να μιλήσει στο κοινό του και να του χαρίσει 90 λεπτά αγνής διακέδασης και ενός χιούμορ τόσο ‘’καμμένου’’ που καταντά απόλυτα εύστοχο. Αυτό που και εδώ ξεχωρίζει είναι η απουσία πλοκής. Θα δείτε ένα 8ωρο από τη ζωή ενός υπαλλήλου σε ένα ψιλικατζίδικο και μάλιστα τη μέρα του ρεπό του.


THE BIG LEBOWSKI
Το απόλυτο αντι-αριστούργημα. Γιατί αντι-αριστούργημα; Μα φυσικά επειδή ήρωας του είναι ο πιο ράθυμος, νωχελικός άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη ‘’σκηνή’’ της έβδομης τέχνης. Πίνει, καπνίζει, πίνει, καπνίζει και σίγουρα αποτελεί τον πιο αδικημένο χαρακτήρα των 90’s.


AGUIRRE
Ομολογώ πως όταν την είδα δεν ήμουν προετοιμασμένη για μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Herzog δίνει το απόλυτο σκηνοθετικό ρεσιτάλ και ο Klaus Kinski αποδεικνύει πως είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Θα σας στοιχειώσει πέρα από κάθε φαντασία και προσμονή.


RESERVOIR DOGS
O Tarantino στις καλές του εποχές, όταν ακόμη δεν είχε μετατραπεί στον σύγχρονο αμερικάνο ήρωα-τα κάνω όλα και συμφέρω. Κάτι από κατασκοπεία, κάτι από b-movies και θανατηφόρες ατάκες συνθέτουν ένα σκηνικό που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.


TRAINSPOTTING
Ο Danny Boyle σε μια από τις καλύτερες ταινίες του, θίγει εδώ το θέμα των ναρκωτικών με ωμότητα, αλλά και χιούμορ. Εικόνες που ίσως σοκάρουν, αλλά σίγουρα θα στοιχειώσουν μυαλά, αλλά και αντιλήψεις. Και φυσικά ο Danny Boyle καταλήγει εδώ στο διάσημο πια moto του choose life.




ZABRISKIE POINT
Ο Αntonioni επανέρχεται με τις συνηθισμένες του εμμονές. Η αστική τάξη αποξενώνει , ο σύγχρονος κόσμος καταδικάζει ανθρώπινες σχέσεις και συναισθήματα. Εδώ όμως αυτό που κάνει την ταινία μας cult είναι το σκηνικό. Μια έρημος και 2 νέοι να επιδίδονται σε πράξεις σεξουαλικές, αλλά και μια πανέμορφη σκηνή οργίων συνθέτουν την απόλυτη cult ατμόσφαιρα.


ΒΕLLE DE JOUR
Ο πιο τρελός σκηνοθέτης που πέρασε ποτέ από την έβδομη τέχνη και ένα από τα αριστουργήματα του. Ένα ακόμη λοιπόν αριστούργημα με την Catherine Deneuve σε ρόλο νοικοκυράς σε απόγνωση που αποφασίζει για ένα απόγευμα να μετατραπεί σε call-girl.


BLOW UP
Και πάλι ο Antonioni κάνει το θαύμα του σε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Εδώ κεντρικό ρόλο διεκδικεί το χρώμα και οι ωραίες γυναίκες. Μια ιστορία μυστηρίου, ένα σενάριο βγαλμένο από film-noir στα χέρια του Antonioni γίνονται η πιο cult ντεντεκτιβική αναζήτηση που έχετε δει.

No comments:

Post a Comment