Total Pageviews

Saturday, January 29, 2011

WINTER'S BONE

Το πως η ταινία που πήρε πέρυσι το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαντάνς έφτασε να είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας δεν το κατάλαβα. Το γιατί επίσης δυσκολεύομαι να αντιληφθώ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας σε κάποια επαρχία της Αμερικής που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ο πατέρας χρήστης ναρκωτικών και άρτι εξαφανισθείς, έχει θέση ως εγγύηση το ίδιο του το σπίτι. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο η οικογένεια του θα μείνει δίχως τούβλο πάνω από το κεφάλι της. Η μάνα καταθλιπτική και τη δράση αναλαμβάνει η μεγάλη κόρη. Τα υπόλοιπα τα αφήνω για τα μάτια σας και μόνο. Το σενάριο αν και ακούγεται αρκετά μελοδραματικό, πατά γερά στις βάσεις του και δεν ξεφεύγει(παρά σε ελάχιστες στιγμές)από τα στιβαρά του θεμέλια. Κλισέ και άσκοπους μελοδραματισμούς δεν θα βρείτε εδώ.

Φυσικά στη δυναμική της ταινίας πολλά προσφέρει η Jennifer Lawrence. Mια δυνατή ερμηνεία από μια 20χρονη κοπέλα. Θα καταφέρει να εκπλήξει και τους πιο δύσπιστους με τα υποκριτικά κότσια που επιδεικνύει. Το βλέμμα της ειλικρινά σπάει κόκκαλα...

Η σκηνοθεσία τώρα αν και δημιουργική δεν βρίσκει πουθενά το δικό της ύφος, αλλά πατά σε γνώριμα μονοπάτια. Η σκηνοθέτιδα είναι σίγουρα ταλαντούχα, αλλά μοιάζει εγκλωβισμένη στην προσπάθεια της να γίνει αρεστή. Μοιάζει να φοβάται να βγει από το κλουβί που η ίδια επιφύλαξε για τον εαυτό της. Ας ελπίσουμε πως στο επόμενο σκηνοθετικό της βήμα θα αποσυνδεθεί απ' όσα την κρατούν δεμένη και θα απογειώσει το ταλέντο της.

Συμπερασματικά πρόκειται για μια καλή ταινία που δεν θα απογοητεύσει κανένα. Αν και σίγουρα δεν μοιάζει να συμπίπτει με τα γούστα της Ακαδημίας. Υποπτεύομια λοιπόν πως το Χόλιγουντ ετοιμάζεται να ανοίξει τις αγκάλες του σε σκηνοθέτιδα και πρωταγωνίστρια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως θα ναι για καλό...

No comments:

Post a Comment